



EMERALD General Workshop

1-3 December 2020

Venue:

Remote by ZOOM and YouTube.

ESRs and speakers will be sent a link to register directly in ZOOM.

Everyone else who wishes to follow the workshop, must register in: <u>https://forms.gle/gZuvaHSY4pvyS61UA</u> and a link will be sent to your email shortly before the start of the workshop each day. Registration must be completed before the 1st of December. **Times in the programme are in CET, please convert to your time zone, if applicable.**

Local organisers:

Instituto de Biofísica e Engenharia Biomédica, FCiências.ID, TecLabs @ Faculdade de Ciências, Universidade de Lisboa, Portugal

Instituto de Telecomunicações @ Instituto Superior Técnico, Universidade de Lisboa, Portugal









Tuesday, 1st December

Lecture 1 title: Stroke and its imaging in the acute phase: a neurological point of view Lecturer: *Dr. Eric Jouvent, Hôpital Lariboisière, INSERM, Paris, France* Description:

This lecture will provide a first line understanding of what is a stroke, its different subtypes, and how patients are handled from the diagnosis to treatment regarding in particular the use of imaging.

Lecture 2 title: Neuroradiologic tools for acquiring images of the brain and its diseases Lecturer: *Prof. Enrico Tedeschi, Federico II University Medical School, Naples, Italy* Description:

The aim of the lecture is to give an overview of the main imaging modalities used in neuroradiology, discussing the principles of image acquisition of Computed Tomography and Magnetic Resonance techniques and showing current challenges in the diagnosis and follow-up of patients with different brain pathologies.

CET time		
9.00 - 9.10	10min	Welcome by Francesca Vipiana
9.10 - 10.10	1h	Lecture 1 Stroke and its imaging in the acute phase: a neurological point of view – Eric Jouvent
10.10 - 10.30	20min	Comfort break
10.30 - 11.30	1h	Lecture 2 Neuroradiologic tools for acquiring images of the brain and its diseases – Enrico Tedeschi





Wednesday, 2nd December

Workshop title: *Workshop Tech Transfer in Biomedicine Organisers: TecLabs, Faculdade de Ciências, Universidade de Lisboa*

CET time		
9.00 - 9.10	10min	Welcome session & review of the day
9.10 - 10.00	50min	Intelectual Property – António Pedro Marques, Tec Labs/Ciências ULisboa Fundamental concepts: Invention, Innovation and IP Protection Forms of Protection To IP or not to IP: Patents, Designs and Software Protection in Biomedicine
10.00 - 10.30	30min	IP talks (IP strategy pursued by Tec Labs spin-offs) To IP – Fadhil Musa, Delox Not to IP – Eduardo Rodrigues, UpHill
10.30 – 10.45	15min	Comfort break
10.45 - 11.45	1h	Regulation and Certification in Biomedicine – Nuno Matela, IBEB/Ciências ULisboa Specific content to be defined
11.45 – 12.15	30min	Practical exercise to decipher IP & Regulation/Certification Participants move to break out rooms to solve a practical exercise
12.15 – 14.00	1h45	Lunch break
14.00 – 15.30	1h30	Entrepreneurship & Innovation – Rita Tomé Rocha, Tec Labs/Ciências ULisboa Entrepreneurial Competences and Innovation importance Tech Transfer: Licensing vs spin-off Case study of ScienceIN2Business Ciências ULisboa
15.30 – 15.45	15min	Comfort break
15.45 – 17.30 17.30	1h45	Mentoring Session – Participants to be confirmed Each student has 2 minutes to present their project and receive feedback from a group of experts in innovation, tech transfer & entrepreneurship End session





Thursday, 3rd December

Workshop title: Antenna design and practical aspects for microwave imaging applications & European funding opportunities in Horizon Europe

CET time		
9.00 - 9.10	10min	Welcome
9.10 – 12.10	3h	Antenna design and practical aspects for microwave imaging
		applications – João Felício and Carlos Fernandes, Instituto de
		Telecomunicações, Instituto Superior Técnico, Universidade de Lisboa
		Antennas are key elements of any microwave imaging (MWI) system.
		They radiate the MW power towards the body and collect the
		backscattering produced by the tissues, which enables the computation
		of the image of the inner body. However, antennas are not passive
		elements and approximating them to radiative points is not the most
		accurate approach. In this workshop, we present the fundamental
		antenna parameters, as well as different antenna topologies that are
		commonly used in imaging systems. Lastly, we discuss some effects
		introduced by the antennas that distort the transmitted/received
		signals and propose calibration techniques to correct for them.
12.10 – 14.30	1h50	Lunch break
14.30 - 15.30	1h	ERC proposal preparation – Maria Onorato, POLITO, Torino, Italy
15.30 - 16.30	1h	MSCA Postdoctoral Fellowships – Mafalda Pinto Basto, FCiências.ID,
		Portugal
16.30		End session